Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ezeket a találkozásokat mulasztotta el az ország a rendszerv
  2016-05-27 23:39:36, péntek
 
  csak Módszerváltás volt.ugyanazok a komcsik különböző pártokban

Remélem egy ilyen börtönös-romantikus beszélgetést megérek még a jelenlegi kormánnyal is.
Egyébként Piroska kb. ugyan az mint a fészbukkommentelős fideszőrült nagymami

***********


Ezeket a találkozásokat mulasztotta el az ország a rendszerváltás után

Czinkóczi Sándor
Film
ma 22:07


A héten az Uránia 100 fontos, magyar dokumentumfilmet bemutató sorozatában újra levetítették Almási Tamás a kistarcsai női internálótáborban forgatott filmjét. A rendszerváltás körül több film is foglalkozott a rendszer áldozataival és végrehajtóival, de az 1991-es Ítéletlenül volt az egyetlen, amiben a két oldalon álló szereplők nemcsak felidézik a saját élményeiket, hanem szembesítik is őket egymással. A kistarcsai internálótáborban fogva tartott nők beszámolóiban újra és újra előkerült Piroska, az ávós őrnagy neve, aki gyakran még az ÁVH-hoz képest is túlteljesített, ha a rabok terrorizálásáról volt szó.

Ritkán lehet látni olyan súlyos jelenetet, mint amikor film csúcspontján az egykori rabok 40 év után ugyanabban a körletben újra találkoznak Piroskával.
Piroska ÁVH-s igazolványa

Abban a pillanatban, ahogy a volt smasszernő 40 év után újra belép a körletbe, szinte mindenki reflexszerűen elhallgat. Egyedül Piroska nincs zavarban, azonnal felajánlja, hogy tegeződjenek, mintha csak egy sima osztálytalálkozóra jött volna. Róla már a találkozó előtti interjúból is kiderült, minden kellemetlen részletet tökéletesen kitörölt a memóriájából, neki Kistarcsáról annyi maradt meg, hogy mikor csak tudott, segített a fogvatartottakon.

Csakhogy az egykori internáltak emlékeznek az öncélú szemétkedésekre is. Bennük végig ott dolgozik, hogy vajon meg lehet-e bocsátani Piroskának vagy inkább valahogy vissza kellene kapnia valamit abból, amit azokban az években elszenvedtek.

Almási Tamás rendező elmondta, hogy 1989-90-ben, a forgatás idején úgy képzelte, a rendszerváltás ilyen találkozásokról fog szólni. Ezek a szembenézések aztán valahogy elmaradtak.

Almási számított arra, hogy a kistarcsai találkozás mindenkinek felkavaró lesz, azt mondta, ez volt élete legnehezebb forgatása. Több olyan szereplő is volt, aki korábban a kamerák előtt még nyíltan beszélt arról, miket éltek át azokban az években, de felvétel előtt egyszerűen belebetegedett a gondolatba, hogy újra látnia kell Piroskát. A forgatás helyszínére hívtak egy mentőkocsit, mivel idős nőkről volt szó. Almási szerint a közel négy órán át tartó találkozó után a megjelentek többsége mégis megkönnyebbülve távozott.
Sajnálom, a rendszer csinálta, nem én

Miután 1950-ben az államvédelem átvette a kistarcsai tábor irányítását, egyáltalán nem volt nehéz bekerülni. Az ÁVH-t pedig semmilyen szabály sem kötötte, gyakorlatilag azt tettek, amit akartak. A film jól bemutatja, hogy nem volt olyan társadalmi réteg, amelyikből ne ült volna valaki a női ezredben. Az arisztokrata származásúak éppúgy, mint kegyvesztett kommunisták is, de volt olyan is, akinek annyi volta a bűne, hogy a lakása megtetszett egy ÁVH-snak.

A rabok többségét ítélet nélkül, határozatlan időre zárták be. Ők csak 1953 után szabadultak, mikor az első Nagy Imre-kormány felszámolta a táborokat.

A szabadulás után legjobban Esterházy Mónika, Esterházy Péter nagynénje tudta feldolgozni a történteket. Ő még az ávósok helyzetét is próbálja megérteni, akik ha másként viselkedtek volna, akkor a kollégáik valószínűleg őket is elviszik.
Esterházy Mónika

Piroska is beszél arról, hogy ő csak négy elemit végzet, mikor Kistarcsára került, igazából azt sem tudta, mi az a kommunizmus. Számára ávósnak lenni annyit jelentett, hogy így jóval többet kereshetett egy átlag rendőrnél. Azt még a film végére sem sikerül megértenie, miért vágtak mindenfélet a fejéhez, hiszen amit tett, csak parancsra tette.

Azt a jelenlévők közül senki sem hiszi el Piroskának, hogy nem volt döntési lehetősége abban, hogyan bánjon velük. Ugyanakkor végül a legtöbben mégis kezet fognak vele, hogy lezárják ezt a részét az életüknek.
Dévay Camilla és Szálasiné

Egyedül Dévay Camilla, Udvaros Dorottya anyja és Lucz Gizella, Szálasi Ferenc felesége omlik össze attól, hogy Piroska semmiféle megbánást sem mutatott. Ők nem tudtak megbocsátani.

A rendező szerint ahhoz, hogy ezt a filmet le lehessen forgatni, szükség volt a rendszerváltás körüli pár évben uralkodó kegyelmi állapotra, amikor a szocialista rendszer már szétesőben volt, de még nem merevedtek be az új frontvonalak, és mindenki tele volt várakozással. Almási még 1989-ben sem tudta meggyőzni az internáltakat arról, hogy már biztosan nem lehet bajuk abból, ha kamera elé állnak a történetükkel, ezért mindenki csak keresztnévvel vállalta a szereplést.

A teljes film elérhető az MTVA archívumában.


http://www.mediaklikk.hu/2014/06/27/iteletlenul/

A film szereplői olyan nők, akiket az ötvenes években, ítélet nélkül, hosszú időre internálótáborba zártak. Megalázták, elszakították őket családjuktól, kettétörték életüket. Bűnük az volt, hogy feleségek, anyák, családtagok voltak. A film közel 40 év múltán szembesíti az egykori internáltakat volt börtönfelügyelőjükkel, Piroskával. A szereplők egy része külföldről utazott haza, hogy találkozhasson volt fogolytársaival, s szembenézzen egykori fogvatartójával.

Fontosabb fesztíválok, díjak: Magyar Filmkritikusok Díja; Input festival at Baltimore, USA; Prix Europa, Berlin; Silver sestertius Award at Nyon.

Magyar dokumentumfilm, 77 perc, 1991


http://444.hu/2016/05/27/ezeket-a-talalkozasokat-mulasztotta-el-az-orszag-a-rends zervaltas-utan
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fogvatartottakon, terrorizálásáról, dokumentumfilmet, internálótáborba, fogolytársaival, találkozásokról, szemétkedésekre, megkönnyebbülve, fogvatartójával, dokumentumfilm, rendszerváltás, túlteljesített, talalkozasokat, végrehajtóival, belebetegedett, találkozásokat, rendszervaltas, találkozhasson, filmkritikusok, internáltakat, beszámolóiban, reflexszerűen, elszakították, módszerváltás, keresztnévvel, gyakorlatilag, szembenézések, történetükkel, levetítették, megbocsátani, foglalkozott, áldozataival, származásúak, memóriájából, kistarcsáról, csúcspontján, komcsik különböző, jelenlegi kormánnyal, találkozásokat mulasztotta, rendszerváltás után, rendszerváltás körül, rendszer áldozataival, 1991-es Ítéletlenül, saját élményeiket, kistarcsai internálótáborban, ávós őrnagy, rabok terrorizálásáról, egykori rabok, körletben újra, volt smasszernő, találkozó előtti, egykori internáltak, Egyébként Piroska, Czinkóczi Sándor, Almási Tamás, Piroska ÁVH-s, Egyedül Piroska, Nagy Imre-kormány, Esterházy Mónika, Esterházy Péter, Dévay Camilla, Egyedül Dévay Camilla, Udvaros Dorottya, Lucz Gizella, Szálasi Ferenc, Magyar Filmkritikusok Díja, Prix Europa,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Örülök, hogy látlak!  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Nagyon különös  képre írva  Alvó cicák  A jó emberek mindig szépek mar...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  képre írva  Még csak most kezdődik a nap  Png telefon  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép napot kívánok  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Szívem  Albert Einstein gondolata  Mai harmónia kártyám  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A kételkedés kezelése  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Mi lenne ha  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Egy maradéktalanul uralt világ  Png ház  Gonosz démon-álarc  Reggel van  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Egy bizonyos határt  Elköszönt  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nem tudhatod  Éretlen vers  Reménység és erő Krisztustól e...  Mi lenne ha  Éretlen vers  Kaffka_Margit  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szívem tiéd  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Png férfi  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Reggel van  képre írva  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  A sors  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b... 
Bejegyzés Címkék
komcsik különböző, jelenlegi kormánnyal, találkozásokat mulasztotta, rendszerváltás után, rendszerváltás körül, rendszer áldozataival, 1991-es Ítéletlenül, saját élményeiket, kistarcsai internálótáborban, ávós őrnagy, rabok terrorizálásáról, egykori rabok, körletben újra, volt smasszernő, találkozó előtti, egykori internáltak, öncélú szemétkedésekre, években elszenvedtek, forgatás idején, rendszerváltás ilyen, szembenézések aztán, kistarcsai találkozás, kamerák előtt, forgatás helyszínére, közel négy, megjelentek többsége, rendszer csinálta, államvédelem átvette, kistarcsai tábor, arisztokrata származásúak, lakása megtetszett, rabok többségét, első Nagy, szabadulás után, ávósok helyzetét, kollégáik valószínűleg, átlag rendőrnél, film végére, jelenlévők közül, legtöbben mégis, rendező szerint, rendszerváltás körüli, szocialista rendszer, internáltakat arról, teljes film, film szereplői, ötvenes években, film közel, egykori internáltakat, része külföldről, fogvatartottakon, terrorizálásáról, dokumentumfilmet, internálótáborba, fogolytársaival, találkozásokról, szemétkedésekre, megkönnyebbülve, fogvatartójával, dokumentumfilm, rendszerváltás, túlteljesített, talalkozasokat, végrehajtóival, belebetegedett, találkozásokat, rendszervaltas, találkozhasson, filmkritikusok, internáltakat, beszámolóiban, reflexszerűen, elszakították, módszerváltás, keresztnévvel, gyakorlatilag, szembenézések, történetükkel, levetítették, megbocsátani, foglalkozott, áldozataival, származásúak, memóriájából, kistarcsáról, csúcspontján, államvédelem, arisztokrata, tegeződjenek, kegyvesztett, elszenvedtek, határozatlan, valószínűleg, várakozással, archívumában, szembenézzen, beszélgetést, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2234
  • e Hét: 16464
  • e Hónap: 27575
  • e Év: 181071
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.